Italiensk Mousserende Vin

Lidt om italiensk mousserende vin

Mousserende vin er lidt anderledes fra andre vine, da den indeholder kuldioxid. Det dannes i gæringsprocessen, der er lidt anderledes fra den ”normale” metode. Ved begge vinen tilsættes gær til druesaften, hvoraf denne safts naturlige sukker omdannes til alkohol samt skaber kuldioxid.

Forskellen opstår her, hvor i stedet for at denne fermentering sker i åbne kar, hvor kuldioxiden forsvinder med tiden, så skal den mousserende vin gennem endnu en fermenteringsproces. Dette sker ved enten at hælde vinen i en flaske eller i en tank også tilsætte mere gær og sukker også derefter forsegle vinen. Dermed siver brusen ikke ud af vinen og så får man en mousserende vin. Her kommer den totale mængde af sukker til at diktere, om det bliver en sød eller tør vin.

Hvad kan jeg forvente?

Boblerne i vinen tilbyder også en anderledes smagsoplevelse end en stille vin. En tør mousserende vin går for eksempel godt med cremede oste, hvor brusen og syren skaber en god kontrast i munden. Vin med bobler er også et godt match til skaldyr, da den kan ledsage de mere reserverede smage rundt i munden uden at tage over.

Hvordan skal jeg opbevare min mousserende vin?

Når du først åbner en flaske mousserende vin, så begynder brusen så småt at sive ud. Hvis du ønsker at bevare denne smag i tilfælde af, at du ikke vil færdiggøre flasken, så anbefales det at bruge en lukning af en form, der er specifikt skabt til at holde kuldioxiden inde i flasken.

Derudover er det generelt for vin, at det er vigtigt, at det opbevares på en korrekt måde for at bevare de naturlige smagsnoter. Det vigtigste at have in mente er mængden af sollys og om der er svingende temperaturer i opbevaringsrummet. Undgå tilmed at vinen står i direkte sollys. Gem den gerne et mørkt sted hvor det ikke er for varmt – ligesom i en vinkælder.

Specifikt for mousserende vine skal de gerne holdes i mørke, indtil de skal bruges. Sæt dem i køleskabet nogle timer før de åbnes og lad dem stå ude nogle minutter inden de nyde. Hvis du opbevarer denne type vin korrekt, kan den ofte holde sig i 2-4 år.

Hvilken mousserende vin skal jeg vælge?

Det afhænger af, hvilken slags vin du er til. Dertil har det også en betydning, hvad du ønsker at servere vinen til. Til festlige arrangementer er forventningen typisk en sød mousserende vin, der giver et frisk indspark på smagsløgene. Men som der også står ovenstående, så kan det variere, hvilken vin der passer bedst til situationen, når der tales om supplement til maden.

Det afhænger mest af alt af, om du ønsker, at vinens smag skal stå i kontrast til madens smag eller om de skal blandes sammen. Her anbefales den første mulighed, da man ikke ville opleve smagsforvrængelser og kan både få den fulde smagsoplevelse fra den givne ret og den givne italienske mousserende vin.

For eksempel passer vores Vincenzi Spumante Lucia – Extra dry godt til fisk. Den er cremet og blød i smagen, men samtidig uden at være for sød. På den anden side kan du også prøve vores Vincenzi Mirtillo, der passer godt sammen med kød og oste, da den søde bobler tilbyder en god smagskontrast.

 

Forskellige mousserende vine

Der findes adskillige slags af denne type vin fra rundt omkring i verden. Spumante er en italiensk mousserende vin, som oftest får sine bobler gennem Charmat-processen eller Cuve Close. Karakteristisk for disse metoder er, at andengæringen foregår via en tryktank og ikke en flaske.

Spumante kan laves på forskellige druer til formålet og betegnes modsat Champagne og nogle andre mousserende vine ikke efter et specifikt område indenfor Italiens grænser.

Forskellige typer af spumante er blandt andet Prosecco, Moscato d’Asti og Lambrusco.

Scroll til toppen

Velkommen til Oliolio

Hos Oliolio forhandler vi blandt andet spiritus. For at du kan handle her, skal du minimum være 18 år. Bekræft din alder herunder:

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.